رژیم بارداری چه ویژگی هایی دارد؟ مواد غذایی مضر در رژیم بارداری
بارداری به عنوان یکی از دوره های مهم زندگی با فراز و نشیب های بسیاری برای مادران همراه است. در این دوران به دلیل وجود نیازهای متفاوت بدن مادر، تغذیه از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد. چرا که هم بر سلامت مادر تاثیرگذار است و هم سلامت و رشد جنین مستقیماً به این مورد بستگی دارد. ما در این مقاله قصد داریم رژیم بارداری سالم و اصولی را مورد بررسی قرار دهیم. با ما همراه باشید.
رژیم بارداری اصولی چه ویژگی هایی دارد؟
رژیم غذایی مقوی بخشی از سبک زندگی سالم در همه زمان هاست، اما در دوران بارداری اهمیت این موضوع چندین برابر می شود. در دوران بارداری لازم نیست خود را محدود کنید، بلکه مهم است روزانه انواع غذاها را بخورید تا مواد مغذی لازم را برای سلامت خود و رشد جنین دریافت کنید.
بهترین روش این است که مواد مغذی را از طریق مواد غذایی سالم و مقوی دریافت کنید. اما در دوره بارداری شاید پزشکتان صلاح بداند مکمل های تقویتی نیز مصرف کنید.
در هر صورت رژیم بارداری اصولی دارای ویژگی هایی به شرح زیر می باشد:
به قدر کافی کالری دارد
در دوران بارداری قطعاً متوجه خواهید شد که بیشتر از همیشه گرسنه می شوید. اما نیازی نیست دو برابر غذا بخورید بلکه سعی کنید هر روز صبحانه کامل و مقوی میل کنید که در طول روز به سراغ میان وعده های پرچرب و قندی نروید. میزان کالری مورد نیاز بدن در دوره بارداری افزایش پیدا می کند و مادرانی که قبل از آن در محدوده وزنی سالم بودند، به میزان زیر کالری نیاز دارند:
- سه ماهه اول: تقریباً بدون نیاز به کالری اضافه
- سه ماهه دوم: حدود 340 کالری اضافه در طول روز
- سه ماهه سوم: تقریباً 450 کالری اضافه در روز
افزایش وزن، بخشی از روند بارداری است که به عوامل بسیاری بستگی دارد. اما با رعایت یک تغذیه سالم می توان میزان آن را کنترل کرد.
شامل میان وعده های سالم است
در رژیم غذایی بارداری، میان وعده اهمیت زیادی برای مادر دارد. اگر بین وعده های اصلی گرسنه می شوید، به جای مصرف میان وعده هایی مانند بیسکوییت، شیرینی، شکلات و … خوراکی های زیر را به عنوان میان وعده میل کنید:
- ماست میوه های کم چرب و بدون قند
- ساندویچ های کوچک پنیر و گردو
- انواع مغزها
- یک کاسه غلات
- میوه های تازه
- سالاد سبزیجات
- سوپ سبزیجات
- خوراک لوبیا
سرشار از مواد مغذی و معدنی باشد
در رژیم بارداری خود سعی کنید از منابع لبنی مانند شیر، پنیر و ماست بیشتر استفاده کنید. زیرا این منابع سرشار از کلسیم و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن مادر و جنین می باشند.
مواد مغذی مهم در رژیم بارداری
مواد غذایی ای که در ادامه ذکر می کنیم، از مهم ترین غذاهایی هستند که به رشد و سلامت جنین کمک می کنند و حتماً باید در رژیم غذایی بارداری وجود داشته باشند:
- پروتئین: نخود و لوبیا، آجیل ها و دانه ها، گوشت بره، گوشت گوساله بدون چربی، ماهی سالمون، قزل آلا و شاه ماهی.
- سبزیجات: اسفناج، هویج، سیب زمینی شیرین، گوجه فرنگی، فلفل قرمز، کدو تنبل و سبزیجات پخته شده.
- لبنیات: ماست کم چربی یا بدون چربی، شیر بدون چربی یا یک درصد چربی، شیر سویا برای دریافت کلسیم، پتاسیم و ویتامین های A و D
- غلات: غلات کامل و پخته شده برای دریافت اسید فولیک و آهن
- میوه ها: طالبی، انبه، موز، آلو، پرتقال، زردآلو و گریپ فروت صورتی یا قرمز برای دریافت پتاسیم
🔸 بیشتر بخوانید: انواع رژیم های لاغری را بشناسیم
ویتامین ها و مواد معدنی مهم در رژیم بارداری
همانطور که اشاره کردیم پزشکان در صورت صلاحدید مکمل هایی را برای مادر تجویز می کنند که برخی از رایج ترین آن ها عبارتند از:
- اسید فولیک: به جلوگیری از بعضی نقص های مادرزادی ستون فقرات و مغز جنین کمک می کند.
- آهن: به رشد جنین کمک می کند. متاسفانه بسیاری از مادران با کمبود آهن مواجه هستند که در دوران بارداری این کمبود شدیدتر می شود.
- ویتامین کولین: کولین از مهم ترین ویتامین ها برای مغز جنین است. از غذاهای حاوی کولین می توان به تخم مرغ، گوشت بدون چربی، لوبیا، عدس، غذاهای دریایی و لبنیات کم چرب اشاره کرد.
- ید: این مکمل هم برای مغز جنین بسیار مفید است.
مواد غذایی مضر در رژیم بارداری
توصیه می کنیم برخی از مواد غذایی را از رژیم بارداری خود حذف کنید زیرا ممکن است دارای باکتری هایی باشند که به جنین آسیب می رسانند. این مواد مضر شامل موارد زیر می باشند:
- تخم مرغ عسلی
- شیر و پنیر پاستوریزه نشده
- گوشت و مرغ خام یا نیم پز
- غذاهای فراوری شده بی ارزش
- زعفران
- ماهی خام یا نیم پز مانند سوشی
- جوانه های خام مانند جوانه شبدر و تربچه
سوالات متداول در رابطه با رژیم بارداری
معمولاً همه مادران در رابطه با تغذیه و موارد مهم در دوران بارداری سوالاتی دارند که در ادامه متداول ترین آن ها را بیان می کنیم.
در دوره بارداری انجام برخی کارها ممنوع هستند زیرا ممکن است به سلامت مادر و جنین آسیب برسانند. برخی از این موارد عبارتند از: مصرف الکل، سیگار و دخانیات، نوشیدن قهوه و سایر نوشیدنی های کافئین دار، مصرف داروها بدون مشورت با پزشک و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و سمی.
به طور کلی مصرف میوه ها در دوران بارداری مفید است اما باید در مصرف میوه هایی مانند آناناس و پاپایا که ممکن است به عنوان میوه محرک عمل کرده و رحم را تحریک کنند، احتیاط شود.
در رابطه با مصرف گرمیجات نیز ممکن است در بارداری محدودیت هایی وجود داشته باشد. برخی از گرمیجات مانند زنجبیل و دارچین ممکن است محرک باشند و مصرف زیاد آن ها موجب سقط جنین شود.
بهترین گوشت در دوره بارداری شامل گوشت های پخته مانند گوشت مرغ و ماهی است. این گوشت ها دارای پروتئین با کیفیت، اسید های چرب اساسی و ویتامین ها هستند. دقت کنید که هنگام مصرف گوشت آن را به طور کامل بپزید تا خطر ابتلا به عفونت های غذایی کاهش یابد.