رژیم شیردهی مناسب و اصولی چه ویژگی هایی دارد؟

4 آذر 1402
رژیم شیردهی

رژیم غذایی و تغذیه مادر در دوران شیردهی از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. مادران در این دوره باید توجه ویژه ای به سلامت و برنامه غذایی خود داشته باشند. داشتن تغذیه مناسب در دوران بعد از زایمان باعث کاهش وزن، سلامت روحی و جسمی و افزایش کیفیت شیر در خانم ها می شود. اگر می خواهید درباره رژیم شیردهی بیشتر بدانید، خواندن این مقاله را به شما پیشنهاد می کنیم.

دلیل اهمیت رژیم لاغری در دوران شیردهی

بسیاری از خانم ها بعد از زایمان از توجه به تناسب اندام و میزان وزن خود غافل می شوند. تصور آنها این است که در این دوران باید غذای بیشتری بخورند تا شیر کافی داشته باشند. بنابراین بعد از دوره شیردهی آن ها می مانند و اضافه وزن بسیاری که به راحتی از بین رفتنی نیست.

رعایت یک رژیم شیردهی مناسب موجب می شود بدون تغییر در کیفیت شیر، سلامت بدن و تناسب اندام مادر حفظ شده و هم چنین موجب جلوگیری از بروز عوارض بعد از شیردهی و بیماری های مرتبط با چاقی می شود.

شیر دادن به نوزاد

زمان مناسب شروع رژیم شیردهی

اگر مادر از همان ابتدای شیردهی، رژیم خود را آغاز کند مسلماً دچار خستگی شده و نمی تواند از کودک خود نگهداری کند. مادر باید تغذیه مناسبی داشته باشد و زمانی شروع به کاهش وزن کند که کودک علاوه بر شیر مادر از غذای دیگری نیز استفاده کند، یعنی در شش ماهه دوم شیردهی!

در واقع اگر در دوران بعد از بارداری به دنبال کاهش وزن هستید، باید بدانید که:

  • مادرانی که کودکانشان از شیر آن ها تغذیه می کنند در 6 ماه اول تولد نوزاد، مجاز به رعایت رژیم های لاغری نیستند و بعد از 6 ماه می توانند زیر نظر متخصص تغذیه به کاهش وزن اقدام کنند.
  • مادرانی که کودکشان از شیر خشک تغذیه می کند، می توانند از همان بدو تولد نوزاد از رژیم لاغری مخصوص خود پیروی کنند.

🔸 بیشتر بخوانید: رژیم مناسب در دوران بارداری

رژیم شیردهی مناسب و اصولی

سازمان بهداشت جهانی توصیه می کند که نوزادان در 6 ماه اول زندگی حتماً از شیر مادر تغذیه کنند؛ چرا که فواید بسیاری برای کودک و حتی مادر به همراه دارد. ترکیبات خاص موجود در شیر مادر، موجب تقویت سیستم ایمنی کودک شده و احتمال بروز مشکلاتی مانند بیماری های تنفسی، بیماری های مربوط به گوش، اسهال، سرطان های دوران کودکی و اضافه وزن را کاهش می دهد.

در مورد مادر هم شیردهی تا حد زیادی موجب پیشگیری از ابتلا به سرطان تخمدان و سینه شده و موجب آرامش مادر می شود. با توجه به فوایدی که ذکر کردیم مادران باید با پیروی از یک رژیم اصولی این دوران را پشت سر بگذارند.

تغذیه مناسب در زمان شیردهی

ویژگی های رژیم شیردهی مناسب

  • در دوران شیردهی باید رژیم مادر از تنوع و تعادل کافی برخوردار باشد. به همین منظور لازم است انواع غلات، میوه ها، سبزیجات، گوشت و لبنیات به مقدار کافی مصرف شده و مصرف روغن ها، شیرینی جات، غذاهای پرچرب و نوشیدنی های شیرین محدود شود.
  • انواع میوه و سبزیجات سرشار از فیبر، ویتامین، آنتی اکسیدان و مواد معدنی هستند. مصرف این گروه از مواد غذایی موجب کاهش وزن، کنترل اشتها و پیشگیری از بیماری دیابت نوع دو و برطرف شدن یبوست می شود. هم چنین مصرف این مواد بخش زیادی از نیاز مادر به ویتامین C را برطرف می کند.
  • پروتئین فواید بسیاری برای بدن دارد و باعث کنترل اشتها نیز می شود از این رو حتماً باید در رژیم غذایی شیردهی وجود داشته باشد. گوشت قرمز، ماهی و مرغ، حبوبات، تخم مرغ و لبنیات کم چرب نمونه هایی از مواد غذایی حاوی پروتئین هستند.
  • انواع گوشت علاوه بر پروتئین، سرشار از آهن و ویتامین B12 هستند که مصرفشان موجب کاهش خطر بروز کم خونی در مادر می شود. آهن ساخت سلول های خونی را انجام می دهد به همین علت مصرف آن به مادران شیرده توصیه می شود به خصوص آن هایی که موقع زایمان خون زیادی از دست داده اند.
  • مصرف لبنیات مانند شیر، ماست و پنیر به دلیل دارا بودن پروتئین، کلسیم و ویتامین در رژیم شیردهی بسیار سودمند است. این مواد موجب حفظ استحکام استخوان ها شده و کلسیم موجود در آن ها بر روند کاهش وزن موثر می باشند.
  • بر طبق تحقیقات انجام شده، اسید چرب و امگا 3 موجود در ماهی بر رشد سیستم عصبی نوزاد نقش بسیاری دارد. این ماده برای مادر هم بسیار مفید است زیرا باعث بهبود خلق و خو شده و از ابتلا به افسردگی بعد از زایمان جلوگیری می کند.
  • در رژیم شیردهی سعی کنید از نمک ید دار استفاده کنید. این نوع نمک را حتماً در ظرف بسته و دور از نور نگه داری کرده و برای از بین نرفتن ید آن در مرحله آخر پخت غذا نمک را اضافه کنید.

توصیه های مهم در طول رژیم شیردهی

در ادامه چندین توصیه مهم را بیان می کنیم که بعد از زایمان و در دوران شیردهی عمل به آن ها ضروری است.

  • در رژیم غذایی شیردهی خود به میزان فراوان از گروه سبزیجات استفاده کنید.
  • از مصرف زیاد نوشیدنی های کافئین دار مانند قهوه پرهیز کنید.
  • رژیم غذایی باید منظم باشد و وعده های غذایی در ساعات خاصی مصرف شوند.
  • در دوران شیردهی از مصرف داروها و دمنوش های گیاهی بدون مشورت با پزشک خودداری کنید.
  • از مصرف سیگار و الکل در این دوران جداً پرهیز کنید.
  • بهتر است روغن مصرفی شما در طول رژیم شیردهی، روغن زیتون باشد.
  • در این دوران بهتر است از گوشت های بدون چربی استفاده کنید.
  • روزانه حداقل 8 لیوان آب بنوشید، چرا که در دوران شیردهی آب بدنتان شدیداً کم می شود.
  • اگر با مصرف یک ماده غذایی خاص در این دوره کودک شما دچار ناراحتی می شود، آن ماده را به مدت سه روز از رژیم خود حذف کرده و مجدداً بعد از سه روز آن را به رژیم شیردهی بیفزایید، اگر کودک دوباره دچار بی قراری شد آن ماده را به طور کامل از رژیم خود حذف کنید.
  • با احساس گرسنگی، بدنتان به شما می گوید که به غذا و انرژی نیاز دارد. بنابراین حتماً از میان وعده های مقوی و سالم استفاده کنید تا انرژی کافی داشته باشید.
Leave comment
Please Enter All Fields

Your email address will not be published.

Required fields are necessary.